top of page
huren.jpg

Verhuren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een woning te verhuren. Je kan zelf verhuren of je kan de hulp inschakelen van een makelaar of van een woonmaatschappij.

Hartje Hageland heeft een bijzonder nuttige brochure uitgewerkt ‘Wegwijs in (ver)huren’. In deze brochure vind je allerlei wettelijke bepalingen en heel wat informatie over huren. Je kan deze brochure kosteloos aanvragen bij Hartje Hageland.

Zelf verhuren

Verhuren via een makelaar doe je best bij een erkende makelaar. Makelaars bieden verschillende diensten aan: van louter een huurder zoeken tot het opnemen van de taak als rentmeester. Meer informatie? Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen vzw (https://cibweb.be/).

Verhuren via de woonmaatschappij KANVAZ

Verhuren aan een woonmaatschappij neemt meteen heel wat zorgen weg. KANVAZ beheert uw woning gedurende een bepaalde termijn en volgt verhuring(en) van A tot Z op: de huurovereenkomst en de plaatsbeschrijving opmaken, onderhoud en herstellingen opvolgen, huurgeschillen of huurachterstal oplossen,…

KANVAZ zoekt een huurder voor je woning via een door Vlaanderen vastgelegd toewijssysteem. Verhuren via een woonmaatschappij geeft je extra zekerheid want de woonmaatschappij betaalt altijd stipt de huur, zelfs wanneer de woning niet verhuurd is. Wie aan een woonmaatschappij verhuurt, geniet bovendien extra premies en fiscale voordelen.

Meer info vind je op de website van KANVAZ.

Woning proactief screenen

Op verzoek van de verhuurder screent Hartje Hageland de te verhuren woning. Zo weet de eigenaar of zijn woning wel of niet voldoet aan de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen vooraleer hij de woning te huur zet.

Als de woning voldoet aan deze normen, wordt er een conformiteitsattest afgeleverd.

Als de woning niet voldoet, krijgt de eigenaar een overzicht van alle gebreken in de woning. De verhuurder kan deze gebreken wegwerken vooraleer de woning te verhuren. Als de gebreken zijn weggewerkt, kan er een conformiteitsattest worden afgeleverd.

Maak een afspraak met Hartje Hageland voor een proactieve screening van je woning.

Lees meer over het conformiteitsattest.

Aandachtspunten en nuttige informatie

Voor je een woning verhuurt zijn er een aantal punten die je in acht dient te nemen:

  • Conformiteitsattest aanvragen: vanaf 1 januari 2019 verplicht voor elke nieuwe verhuring in de gemeenten Bekkevoort, Glabbeek, Kortenaken en Lubbeek. Je woning voldoet aan de minimum kwaliteits– en veiligheidseisen.

  • Dakisolatie: vanaf 2020 verplicht in elke huurwoning.

  • Dubbele beglazing: vanaf 2023 verplicht in elke huurwoning.

  • Energieprestatiecertificaat: kunnen voorleggen van een EPC verplicht. De EPC-waarde moet vermeld staan bij verhuring.

  • Rookmelders: verplicht op elke bouwlaag minstens één rookmelder te plaatsen.

  • Huurschatter: bepaal een huurprijs voor uw woning op www.huurschatter.be. De gevraagde huurprijs moet vermeld staan bij verhuring.

  • Huurcontract registreren: verplicht door de verhuurder binnen de twee maanden na ondertekening van het huurcontract. Registreren kan kosteloos via www.myrent.be.

bottom of page